Danilo Di Luca is in de voetsporen getreden van Fausto Coppi. Die won in 1949 de Girorit naar Pinerolo, Di Luca deed hem dat vandaag na na een erg lange Alpenrit over het dak van de Giro. De rozetruidrager reed in het slot iedereen uit de wielen en is steviger leider.

Olivier Kaisen had wel zin in de rit van 262 km, de langste in deze Giro, van Cuneo naar Pinerolo. Hij probeerde twee keer weg te raken, maar niemand gunde de Belg ruimte.

Ex-Giro-winnaar Stefano Garzelli - tuk op de bergtrui - mocht op de eerste col van de dag wel gaan. Hij kwam alleen boven op Moncenisio en reed zes minuten bij elkaar. Op de klim naar Sestrière (met 2.035 meter het dak van deze Giro) kreeg Garzelli het gezelschap van Visconti en Grivko.

In de afdaling van 44 km verloren de drie veel tijd. In het slot nam Liquigas, de ploeg van Basso, de koers in handen. Pellizotti snelde weg op de slotklim Pra Martino op 20 kilometer van de streep en ging op en over Garzelli en co.

Maar Di Luca liet niet begaan. Met de andere toppers in zijn wiel ging hij op zoek naar Pellizotti. Op een puist van 400 meter op 4 kilometer ging hij alleen. Mensjov, Sastre en Pellizotti kraakten, Di Luca boekte zijn tweede zege in deze Giro.

Dankzij de bonificatieseconden heeft Di Luca nu 1'20" voorsprong op de nieuwe nummer twee, Denis Mensjov. Thomas Lövkvist was de verliezer van de dag: de Zweed verloor anderhalve minuut en tuimelde van de tweede naar de achtste plek.

Danilo Di Luca heeft met het oog op de lange tijdrit van donderdag zijn voorsprong nog wat vergroot. "Het ziet er weer wat beter uit, misschien kan ik de roze trui ook na de tijdrit behouden."

Di Luca is aan de Giro begonnen met een doel. "Ik ben een man met een missie. Ik wil het roze tot in Rome brengen voor de inwoners van de Abruzzen. Ik hoop dat ik hen zo wat vreugde breng na de aardbeving", zegt Di Luca, die zelf opgegroeid is in de getroffen streek.

Di Luca was dinsdag wel onder de indruk van Lance Armstrong. "Hij heeft de groep geleid op de lastigste klim van de dag. Zijn vorm wordt steeds beter", zag Di Luca.

sporza.beMisschien ook interessant: