Andrei Tchmil stelt zich kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Wielerunie (UEC). "We moeten het wielrennen nu veranderen", vindt de Moldavische Belg.

Na zijn vertrek bij de Russische wielerformatie Katjoesja wil Andrei Tchmil een carrière beginnen als voorzitter van de Europese Wielerunie. De Moldavische Belg is de enige kandidaat om de Pool Walkiewicz op te volgen.

Op een rondreis in Europa stelt Tchmil de plannen voor die hij met de Europese Wielerunie heeft. Deze week was hij in ons land.

"Het wielrennen heeft de schijn tegen. We zijn dringend aan een nieuwe start toe. Het is een werk van lange adem. Maar als we het nu niet doen, is het over twee jaar wellicht te laat", vertelt Tchmil in Het Laatste Nieuws.

"Dopingcontroles moeten aan de nationale federaties worden uitbesteed. Zij moeten met een onafhankelijke dopinginstantie samenwerken."

Tchmil wil renners vroeger controleren. "Ze beginnen al op heel jonge leeftijd pillen te gebruiken. Vaak zijn de renners niet ouder dan 15 of 16. Hoe kun je die renners nog op andere gewoonten brengen als ze 25 of 30 zijn?"

Andrei Tchmil wil ook de niet-traditionele wielerlanden in Europa warm maken voor het wielrennen. Hij denkt aan een Ronde van Europa voor continentale teams, gesponsord met geld van de Europese lidstaten.

Voor het voorzitterschap van de Internationale Wielerunie UCI heeft Tchmil geen ambities. "Ik concentreer me op het voorzitterschap van de Europese Wielerunie. Daar ligt veel werk", zegt de oud-winnaar van Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen.

sporza.beMisschien ook interessant: