De Spanjaard Luis Leon Sanchez heeft de achtste rit gewonnen. Hij was de sterkste van een kopgroep, aan de stand veranderde niets na de bergrit. Nocentini blijft in de gele trui.

De rit begon met een klim van 24 kilometer op de Port d'Envalira, het dak van de Tour met een top op 2.408m. Die openingsklim zorgde meteen voor heel wat vuurwerk. Jurgen Van den Broeck en Frederik Willems waagden een uitval.
Het spervuur van demarrages deed al snel een bus achterin ontstaan, waar o.a. groene trui Cavendish en Boonen in belandden.

Cadel Evans legde de Astana's het vuur aan de schenen en reed op een bepaald moment een minuut voor Contador, Armstrong en co. In de afdaling van de Port d'Envalira stokte de samenwerking vooraan en werd Evans ingerekend.

Thor Hushovd was niet weggewaaid en kon in een ontsnapping met tien man de punten voor de groene trui bij twee tussenspurten wegkapen. De Noor mag morgen in het groen starten.

Rosseler was ook mee in die kopgroep, maar de Col d'Agnes was te lastig voor de Quick-Step-Belg. Enkel Efimkin, Sanchez, Astarloza en Casar bleven vooruit.

Bij de favorieten viel op een speldeprik van Andy Schleck weinig te beleven op de Col d'Agnes. Zelfs gele trui Nocentini kon terugkeren tussen de favorieten in.

Vooraan deed Efimkin geen kopwerk, hij schermde met zijn ploegmaat Nocentini in het geel. De Rus ging wel aanvallen en reed de laatste kilometers steeds 50m voor de drie anderen uit.

Efimkin werd toch nog gegrepen, 200 meter voor de streep, Luis Leon Sanchez won het sprintje.

sporza.beMisschien ook interessant: