Zaterdag wordt in Brest, in Bretagne, de 95e Tour de France op gang gevlagd. Zonder titelverdediger, zonder Tom Boonen, zonder Johan Bruyneel, maar mét een Belgische ploeg die de Tour kan winnen. Rijdt Cadel Evans in het geel naar huis? Omdat Astana van Tour-organisator ASO niet welkom is, kan Alberto Contador zijn titel dit jaar niet verdedigen. Daardoor valt alle druk op de schouders van Cadel Evans, de Australiër van Silence-Lotto.

Van Evans wordt wel eens gezegd dat hij nooit aanvalt. "Je kunt de Tour winnen zonder aan te vallen", zegt Evans' ploegleider Hendrik Redant in Sport Magazine. "En als we dat kunnen, dan gaan we dat zo doen. Op het podium in Parijs zeggen ze dat er niet bij, hoor."

Evans heeft wel een goede tijdrit in de benen. "Maar de tijdritten zijn in deze Tour te kort om veel tijd te nemen, daar wint hij geen drie minuten. Hij zal dus minstens één keer moeten aanvallen. Of het moest zijn dat iedereen wel eens ergens tijd verliest en dat Cadel altijd kan aanklampen. Cadel kan enorm goed doseren, dat is een van zijn sterke punten. Hij zal niet snel door het ijs zakken en tien minuten verliezen."

Alejandro Valverde lijkt een van de grootste uitdagers van Evans te worden. Maar de ploegmanager van Caisse d'Epargne houdt de druk af. "Evans is voor mij de meest complete renner en bijgevolg ook de grootste kanshebber op de eindzege", zegt Eusebio Unzue. "Hij is ook de beste tijdrijder en heeft bovendien zoveel meer ervaring (Evans is 31, red). Net die ervaring heeft Valverde niet."

Redant is wel op zijn hoede voor Valverde. "Zijn prestatie in de tijdrit van de Dauphiné heeft ons verrast", zegt de ploegleider. "Valverde was in de Dauphiné heel goed, supergoed zelfs. Ik vraag me alleen af of hij die conditie tot de laatste lastige week van de Tour kan doortrekken. Hij heeft in elk geval een heel sterke ploeg die de koers heel lang kan controleren."

"Caisse d'Epargne is een ploeg die het volgens de regels van de kunst doet: geen gekke dingen, geen eigenaardigheden, vrij traditioneel, voorspelbaar en dus in ons voordeel."
Caisse d'Epargne had met Valverde, Oscar Pereiro, David Arroyo en Vladimir Karpets vorig jaar liefst vier renners in de top 15 van de eindstand.

Wie worden naast Valverde de grootste uitdagers van Evans, of de grootste outsiders voor de eindzege? Het sterke CSC-blok zal zeker meespelen.
CSC lijkt met de toch al 33-jarige Carlos Sastre als kopman naar Brest te vertrekken, maar heeft het broederpaar Schleck achter de hand. De jonge Andy Schleck heeft alles om een ronderenner te worden, maar begint aan zijn eerste Tour. Kan hij drie weken aan? Zijn oudere broer Fränk heeft wel al de ervaring van de Tour, maar beschikt minder over de rondecapaciteiten van zijn broer.

Denis Mensjov, tweevoudig winnaar van de Vuelta, en Damiano Cunego, winnaar van de Giro in 2004, hebben dit jaar alles op de Tour gezet. Wat kunnen de 30-jarige Rus en de 26-jarige Italiaan?

En dan is er nog de piepjonge Roman Kreuziger, winnaar van de Ronde van Zwitserland. Zal de Tsjech op tijd gerecupereerd zijn voor de Tour en kan hij ook in drie weken imponeren?

En wat met de outsiders Samuel Sanchez, Riccardo Ricco, Kim Kirchen en Stijn Devolder?

Devolder zakte in Zwitserland in de klimtijdrit door het ijs en krijgt in elke ronde wel af te rekenen met een slechte dag. Ook in de Tour? Hij mikt wellicht op de top tien.

Sanchez werd vorig jaar in de Vuelta elke dag sterker en hoopt dat dat ook in de Tour zo zal zijn.

Of Kirchen en Ricco met ambitie naar de Tour komen, moet nog blijken. Ricco vervangt José Angel Gomez Marchante en heeft al een slopende Giro in de benen. Kirchen redde het in de Ronde van Zwitserland net niet.

De strijd om de groene trui zal dit jaar een even open strijd worden als die om de gele. Tom Boonen, de winnaar van vorig jaar, is er niet bij, net als de Italianen Bennati en Petacchi. Het lijkt vooral tussen Robbie McEwen, Thor Hushovd, Mark Cavendish, Erik Zabel en Robert Hunter te zullen gaan.
Cavendish wordt een jongere versie van McEwen genoemd, maar de "oudere" versie bewees in Zwitserland dat hij niet afgeschreven is.
Omdat Silence met Evans op de eindzege mikt, moet McEwen het in de massaspurten wel alleen zien te klaren. "Robbie zal zijn rit winnen", zegt Silence-ploegleider Hendrik Redant. "Zeker zoals ik hem bezig zag in Zwitserland."

"Wim Vansevenant of Leif Hoste kunnen we nog altijd eens gebruiken voor een sprint. Maar 160 kilometer op kop rijden om een gat van negen minuten te dichten, dat doen we in principe niet meer. Er zijn nog ploegen met spurters."

Sporza.be



Misschien ook interessant: