In 2017 plant de UCI grote hervormingen voor de WorldTour: de bond wil nog maar 120 koersdagen en naar 16 topteams met minder renners. Sporza sprak met Belgisch bondsvoorzitter Tom Van Damme, die ook lid is van het directiecomité van de UCI, over de hervormingen. "Volgend jaar wijzigt de WorldTour-ranking al", wist die te melden. Dat heeft mogelijk al een impact op de jacht op punten, die nu aangehaald wordt als een van de oorzaken van de vele valpartijen.

Tegen 2020 wil de UCI zijn hervormingsplannen definitief afgerond hebben, maar de voorbereiding begint dus volgend seizoen al.

"Vanaf 2015 willen we een nieuw, eengemaakt klassement voor renners invoeren. Nu is er een apart klassement voor de WorldTour en voor de continentale circuits."

"In het nieuwe klassement zullen de renners punten kunnen verdienen in alle koersen. Nu was het voor het grote publiek totaal onbegrijpelijk waarom bijvoorbeeld Greg Van Avermaet, de tweede van de Omloop Het Nieuwsblad, geen WorldTour-punten had."

"Je kon ook niet uitleggen waarom iemand die top vijf reed in Milaan-Sanremo maar niet tot een WorldTour-team behoorde, ook geen punten kreeg."

De Belgische topman vindt de nieuwe ranking een wijze beslissing. "En een goeie zaak voor België. Nu is er op de WorldTour toch ergens een beetje een overwicht van de meerdaagse wedstrijden, waar het klimmen een zeer groot aspect in speelt. Nu zullen wedstrijden als de Omloop en andere koersen waarin we iets sterker zijn, in aanmerking komen voor dat klassement."

"In juni moeten de principes er zijn, in oktober moet de UCI de nieuwe ranking goedkeuren. Wat nog moet bepaald worden, is of het om een klassement gaat van 1 januari tot 31 december of een klassement over 365 dagen zoals in het tennis. De tendens gaat uit naar het tweede. Iemand die de Omloop wint, houdt zijn punten tot de volgende Omloop."

De UCI wil dus ook drastisch ingrijpen in de kalender. Zo zouden er maar 120 WorldTour-dagen zijn. "We willen het aantal koersdagen beperken, zodat er op een gezonde manier aan wielrennen kan worden gedaan", argumenteert Van Damme.

"We willen ook de concurrentie tussen de verschillende WorldTour-koersen uit de weg gaan, zodat Tirreno-Adriatico niet overlapt met Parijs-Nice. Er komt een divisie A en divisie B, maar dat zijn nog niet de definitieve benamingen, want dat klinkt pejoratief."

De kalender heeft ook zijn weerslag op de ploegen. "Er zijn er 16 in de A-divisie en 8 in de B-divisie. De slechtste ploeg van de A-divisie degradeert naar B, maar heeft daar nog wel het recht om een volwaardig programma te rijden."

Die A- en B-teams mogen nog maar 22 renners tellen in plaats van de huidige 30. Van Damme vreest echter niet voor een sociaal drama in het peloton. "Nu zijn er 18 ploegen, dan 24. En elk team zal ook een satellietploeg hebben met acht à tien renners."

Zoals altijd bij veranderingen is er ook kritiek op de UCI-plannen. Onder meer van bepaalde ploegen, omdat renners en ploegen amper betrokken zijn, dixit Patrick Lefevere, de manager bij Omega Pharma-Quick-Step.

Van Damme weerlegt: "Hij heeft geen punt, denk ik. Ik vind het jammer dat de Associatie van Ploegen niet beter functioneert. De Associatie van de Organisatoren komt met een eenvormig standpunt naar voren. Bij de ploegen is dat totaal anders."

Ander punt van kritiek is dat de grote organisatoren oververtegenwoordigd zijn in de werkgroep rond de kalenderhervorming. "Het is duidelijk dat de toekomst is aan grote organisaties", zegt Van Damme daarover.

"Ik wil niemand verplichten om aan te sluiten bij een organisatiepoule, maar bijvoorbeeld Flanders Classics toont dat het samenkoppelen van wedstrijden de "politieke" macht kan versterken en heel wat commerciële troeven kan vergaren, ook op het vlak van tv-rechten."

"Ik geloof niet meer in een toekomst waarin elke organisator in zijn eigen kleine hoek blijft zitten. De globalisering kan voor hen een bedreiging zijn, maar de globalisering kan ook kansen creëren. Samenwerken is de boodschap: waarom kiezen verschillende organisatoren niet samen voor een Beker van België? Iedereen wint daarbij."

De drie grote rondes zijn ook goed vertegenwoordigd in de werkgroep. Zij maken meer dan de helft uit van de 120 vooropgestelde koersdagen. "Daar zal zeker aan gesleuteld worden, zelfs op korte termijn."

"Binnen de nieuwe constellatie zal er professioneler en commerciëler gewerkt worden. We zien dat grote evenementen als bijvoorbeeld Wimbledon en de Olympische Spelen de duur van een toernooi zo kort mogelijk willen houden en naar hoogstens twee weken en drie weekends gaan. De grote ronden moeten daarnaar evolueren. Ook de Tour."

sporza.be



Misschien ook interessant: