Alejandro Valverde heeft Roma Maxima op zijn palmares geschreven. De Spanjaard van Movistar bleef in de Italiaanse hoofdstad nipt het jagende peloton voor. Philippe Gilbert was de eerste Belg op de achtste plaats.

Roma Maxima was pas aan zijn tweede editie toe, al is de koers geënt op de overblijfselen van de vroegere Ronde van Lazio. De wedstrijd start en komt aan in de schaduw van het beroemde Colosseum.

De lastige stroken bevinden zich in de heuvels ten zuiden van de Italiaanse hoofdstad. Het was dan ook in die heuvels dat de koers na zo'n 100 kilometer echt op gang kwam. Een groepje van zeven renners dat al de hele dag voorop gereden had, werd opgepeuzeld door het peloton, onder impuls van Movistar.

In de steile straatjes van Rocco di Papa sprong Pozzovivo weg. Enkel de sterke Valverde kon het ritme van de Italiaan volgen. Met zijn tweetjes reden ze stelselmatig weg van de achtervolgers.

De op papier tragere Pozzovivo liet Valverde het leeuwendeel van het kopwerk opknappen, maar het baatte niet. De Spanjaard liet de zege niet meer glippen, al kwam het peloton in de slotmeters nog héél dicht. Zo kon Pozzovivo zijn tweede plaats niet veiligstellen, hij werd vijfde. Philippe Gilbert legde beslag op de achtste plaats.

sporza.beMisschien ook interessant: