Twee dagen na zijn zege in Roubaix sprak Tom Boonen de pers toe. "Ik ben nog nooit zo diep gegaan als zondag", zei hij. Vergelijkingen met de allergrootsten gaat hij uit de weg. "Ik ben nog lang geen Eddy Merckx."

"Ik ben voldaan, maar een beetje moe en heb pijn aan mijn been na een val", luidde het medische rapport van Tom Boonen. "Twee dagen na de koers heb je er altijd het meeste last van. Bij het opstaan had ik veel pijn in mijn been, het is stijf. Maar op de fiets valt het best mee. Ik heb altijd goed over stenen gereden", verklaarde Boonen zijn liefde voor de kassei.

"In mijn eerste Roubaix bij de beloften eindigde ik al zesde. De zege ging trouwens naar Thor Hushovd. Parijs-Roubaix is iets eerlijker dan de Ronde van Vlaanderen. Roubaix ligt me iets beter, ik raak er makkelijker voorin. De Ronde is heel moeilijk om te winnen, dat maakt de uitdaging groter."

De kranten vergelijken de prestatie van Boonen met die van Merckx en Van Looy. "Met Van Looy? Dat is een hele eer. Maar Merckx is een beetje te hoog gegrepen. Die mens won ook vijf keer de Tour en nog zoveel andere dingen. Je kunt moeilijk vergelijkingen maken. Als ik een goeie dag heb, ben ik in een klassieker moeilijk te verslaan. Dat is me al veel waard", vertelde Boonen.

Boonen lijkt net zoals Johan Museeuw te evolueren van een sprinter naar dé man van het eendagswerk. "Ik ben een andere renner aan het worden", geeft hij toe. "Ik word sterker, mijn lichaam went steeds meer aan het zware werk. Maar ik zou niet zeggen dat mijn snelheid volledig weg is. Wel is het zo dat de interesse vermindert om me telkens te bewijzen in massasprinten, zeker in kleinere rittenwedstrijden. In die rittenwedstrijden pik ik vaak een ritje uit en dat win ik dan meestal. Het risico in die spurten is ook erg groot. Het zit er dik in dat ik enkele accenten zal aanpassen", zei Boonen.

Woensdag zet Boonen voor een laatste keer dit voorjaar aan in de Scheldeprijs. Of hij er klaar voor is, is nog niet duidelijk. "Ik ga me wel voor het volle pond inzetten, maar weet niet of dat genoeg zal zijn. Maar goed, de rest zal ook wel moe zijn, zeker? Na de Scheldeprijs gooi ik de riem er voor een tijdje af. Mijn volgende doelen zijn de Tour en het WK. Wat daar nog tussenligt, bespreek ik volgende week."

sporza.beMisschien ook interessant: