Zeven jaar na Damiano Cunego heeft Italië eindelijk nog eens een monument op zak gestoken. Vincenzo Nibali kroonde zich tot de keizer van Lombardije na een indrukwekkende afdaling. Tim Wellens verzorgde het voorspel, Bakelants eindigde als beste Belg op de 21e plaats.

Op de Madonna del Ghisallo beukte Tim Wellens samen met Kwiatkowski de poort tot de finale open. Een gewaagde onderneming op 70 km van de finish, maar zo overleefde het duo wel de eliminatie op de Muro di Sormano.

Gilbert zakte door het ijs op de beestachtige muur met een maximumstijgingspercentage om van te duizelen: 27 procent. Het gros van de andere favorieten was wel op de afspraak.

Meester-daler Kwiatkowski en Wellens stonden met z’n tweeën voor een schier onmogelijke opdracht en vielen op 20 kilometer van het einde in de klauwen van een hongerig favorietenlegertje.

Vooral Nibali voelde zijn maag knorren voor eigen publiek. Op de voorlaatste beklimming schudde hij tevergeefs drie keer aan de boom. In de afzink lukte het de Italiaan wel om een kloof te slaan.

Als een krankzinnige dook “de Haai” naar beneden. Toen Moreno zijn vleugels uitsloeg, werd het nog even heel warm. Maar Nibali hield stand en wint na de Tour, de Giro en de Vuelta nu ook zijn eerste monument.

Jan Bakelants - winnaar van de Ronde van Piemonte - eindigde als eerste Belg op de 21e plaats.

sporza.beMisschien ook interessant: