Jan Bakelants stond vanmorgen met de glimlach de pers te woord. Ondanks een korte nacht hoopt hij het gele kleinood om zijn schouders te houden. "De gele trui is een instituut, die trui geef je niet zomaar weg", zegt de Belg van RadioShack.

"Dit is fantastisch. Nu pas zal ik beseffen wat gisteren gebeurd is", zegt Bakelants bij de start van de rit. "Het is een korte etappe. Ik verwacht een oorlog, het wordt intensief, maar ik zal proberen om ervan te genieten.""Ik heb niet veel geslapen, maar dat is normaal. Ik merk dat de impact enorm is, maar dat is leuk. Ik voel mij nog goed en ik hoop dat ik vanavond een nieuwe gele trui kan ophalen."

De ploeg zal de gele trui van Bakelants verdedigen. "De gele trui is een instituut, dat kun je niet zomaar weggeven. Bovendien is het geen nadeel om op kop te rijden, zo zitten Schleck, Zubeldia en Klöden niet in het gewoel."

Zijn ritzege en de gele trui zullen Bakelants geen windeieren leggen. Hij is einde contract bij RadioShack. "Maar we zijn aan het praten met zijn manager. Het is belangrijk dat Jan ook in 2014 bij ons zal rijden", zegt teammanager Luca Guercilena.Bakelants kende de voorbije jaren al heel wat pech in grote rondes. In 2010 viel hij in een kansrijke positie in de slofase van een rit in de Giro, in 2011 gebeurde hetzelfde in de Vuelta (zie video's).

"Ik heb daar eigenlijk niet echt aan gedacht gisteren in de slotkilometer. Ik was gewoon blij dat er geen bocht meer lag en ik gewoon kon doorrijden."

sporza.beMisschien ook interessant: