Walter Godefroot, ex-renner en ex-ploegleider van onder meer Jan Ullrich, wordt morgen 70. Op de vraag of hij zelf doping nam of verstrekte, wil hij niet ingaan. "De wielersport is niet beter of slechter dan onze maatschappij", filosofeert Godefroot, "het is een weerspiegeling."

Walter Godefroot sprak vanochtend in "De ochtend" op Radio 1. Op de vraag of hij tijdens zijn carrière (tweede helft van de jaren 60 en jaren 70) doping gebruikte, wilde hij opnieuw niets kwijt."Ik wens op die vraag niet te antwoorden", zei Godefroot. "Kijk, in de jaren 60 waren anabolica-therapieën gemeengoed. Tot bleek dat het prestatiebevorderend was."

"Waar ligt de grens tussen medische begeleiding en doping? Waar eindigt het ene en begint het andere?"

Als manager was Godefroot de baas van de Telekom-ploeg van Jan Ullrich. Godefroot herhaalde wat hij altijd heeft gezegd: "Ik heb nooit doping verstrekt, die vraag verrast mij eerlijk gezegd. Dit gesprek zou een heel klein beetje over doping gaan, maar we spreken over niets anders."

"Met mijn hand op het hart durf ik te zeggen dat ik 100% vertrouwen had in de ploegdokters. Wie ben ik om een dokter in twijfel te trekken? Een diagnose betwist je niet."

Lance Armstrong zei nochtans dat de Tour winnen zonder doping niet mogelijk is. "Dat zijn zijn woorden. Armstrong neemt zijn tijd als voorbeeld en dan was epogebruik geen geheim. De wielersport is niet beter of slechter dan onze maatschappij. Het is er een weerspiegeling van."

Godefroot wordt morgen 70 en viert dat met een boottochtje op de Leie. "Ik heb nog weinig contact in de sport. Alleen met mijn fietswinkel is er nog een link."

sporza.beMisschien ook interessant: