Daniel Denys

  

Voornaam:   Daniel
Achternaam:   Denys
Nationaliteit:  België
Geslacht:  
Werd:   82 jaar
Geboortedatum:   19-12-1931
Overleden  30-09-2014

slider image slider image slider image

Voornaam:   Daniel
Achternaam:   Denys
Nationaliteit:  België
Geslacht:  
Werd:   82 jaar
Geboortedatum:   19-12-1931
Overleden  30-09-2014

 

 Bevoegdheden

Professional 1958-1962

Uitslagen

Alle wedstrijden
Toon:

PloegenMemo(s)

In de 5de rit van de Dauphiné Libéré van 1957 haalde hij de 6de plaats en de gele trui. Ik vermoed zelfs dat die nog ergens op zolder ligt...
Johan Denys
Daniël Denys uit Roeselare, die dinsdag aangereden werd in Hooglede, is bezweken aan zijn verwondingen. De 82-jarige oud-wielrenner was op weg met zijn koersfiets, maar werd in Hooglede gegrepen door een wagen.

Het ongeval gebeurde rond 14 uur op het kruispunt van de Meiboomstraat met de Grote Noordstraat. Een automobiliste uit Wevelgem merkte Daniël niet op en reed de oud-wielrenner aan. Denys werd tegen haar voorruit gekatapulteerd en werd in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis, waar hij niet veel later overleed. "Daniël was een fervente wielerliefhebber", vertelt zijn jongste zoon Ivan. "Meermaals per week fietste hij lange tochten. Hij was nog op en top gezond en verkeerde in goede conditie. In de week fietste hij vaak in zijn eentje en op zaterdag ging hij mee met wielerclub Blijf Jong Ichtegem. In een boekje hield hij zijn kilometers zorgvuldig bij. Dit jaar had hij er al meer dan zesduizend bij elkaar gereden. Geregeld fietste hij nog tochten van meer dan honderd kilometer. Zijn hobby is zijn dood geworden."

Als jonge kerel maakte Daniël Denys al furore op de koersfiets. "In de jaren 50-60 was hij beroepswielrenner. Hij won onder andere in '59 de Omloop van de Vlaamse Ardennen en droeg ooit nog de leiderstrui in Le Dauphiné Libéré. Na zijn wielercarrière werkte hij tot zijn pensioen in fietsonderdelenbedrijf Curana. Sinds 2000 was hij weduwnaar. Daarna heeft hij zijn overbuurvrouw Denise Verhelle leren kennen, met wie hij nog mooie jaren beleefde. We hebben dikwijls gevreesd dat hem iets zou overkomen tijdens zijn tochten, maar fietsen was zijn leven", besluit Ivan.

Daniël laat naast zonen Ivan en Johan en schoondochters Caroline en Fabienne ook nog drie kleinkinderen achter. De uitvaartplechtigheid vindt plaats op dinsdag 7 oktober om 10 uur in parochiekerk Heilige Kruisverheffing in Beveren.
Bron: Het Laatste Nieuws dd. 02-10-2014
Eddy Beernaert

Fotoalbum Daniel Denys

 


  Afbeelding toevoegen