Jan Storms

  

Voornaam:   Jan
Achternaam:   Storms
Nationaliteit:  België
Geslacht:  
Werd:   93 jaar
Geboortedatum:   20-12-1925
Geboorteplaats:  Tremelo (Brabant), België
Overleden  02-09-2019
Plaats van overlijden  Tremelo (Brabant), België

slider image slider image slider image

Voornaam:   Jan
Achternaam:   Storms
Nationaliteit:  België
Geslacht:  
Werd:   93 jaar
Geboortedatum:   20-12-1925
Geboorteplaats:  Tremelo (Brabant), België
Overleden  02-09-2019
Plaats van overlijden  Tremelo (Brabant), België

 

 Bevoegdheden

Professional 1949-1963Janneke Storms: wegens zijn kleine gestalte !Uitslagen

Alle wedstrijden
Toon:

PloegenMemo(s)

In 1953 ook winnaar van het Ardeens Weekeind. Deze symbolische overwinning bekroont de renner die de dichtste ereplaatsen behaalt in de Waalse Pijl (zaterdag) en Luik-Bastenaken-Luik (zondag). Jan werd 6° in de Waalse Pijl en 4° in Luik-Bastenaken-Luik.
Jaak Decoster
De gewezen prof-wielrenner Jan Storms overleed op 2 september 2019 te Tremelo. Jan Storms die op 20 december 1925 te Tremelo werd geboren hielp decennia geleden mee om samen met Lode Anthonis en hun voorganger Pé Verhaegen het Damiaandorp bekendheid te bezorgen in wielermiddens. "Janneke" Storms zoals hij wegens zijn kleine gestalte wel vaker werd genoemd in het wielerjargon,begin in 1946 te koersen en zou zijn wielerloopbaan beeindigen in 1963 bij het Solo-Terrot-Van Steenbergen team. Het jaar nadien zou ik trouwens zijn koersfiets kopen waarmee ik dan mijn eerste stappen zette als wielrenner. De deal werd er in het bijzijn van mijn vader beklonken in het café dat Jan er samen met zijn vrouw Maria De Roover open hield in het centrum van Tremelo.Jan Storms werd in 1949 winnaar van de Ronde van Vlaanderen voor onafhankelijken en werd al in 1950 beroepsrenner bij Terrot-Wolber. Meteen werd hij derde in de Waalse Pijl na winnaar Fausto Coppi en Raymond Impanis. Hij reed dat jaar ook zijn eerste en enige Ronde van Frankrijk als lid van de Belgische B-ploeg die toen ook wel de naam van "Arendjes" mee kreeg. Alhoewel de Tremelonaar goed was begonnen aan de Tour verteerde hij de lange ritten niet altijd even goed en verdween in de vijftiende etappe totaal leeg gereden uit de ronde. Jan Storms,die heel zijn carriere de Stoempersclub uit Leuven trouw bleef,kon echter nooit wegsteken dat de Waalse klassiekers hem bijzonder goed lagen. En werd in de Waalse Pijl van 1952 vierde na winnaar Ferdi Kubler en Stanneke Ockers. Het jaar daarop werd hij zelfs winnaar van het Ardense tweeluik,(de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik samen) en stond hij aan het eind van dat seizoen (1953) als zesde genoteerd in de trofee Desgranges,zowat te vergelijken met de UCI ranking van nu. Jan Storms werd ook in het Belgisch kampioenschap van 1955 dat te Marche werd betwist mooi derde na winnaar Emiel Van Cauter en Germain De Rijcke.
In oktober van 2013 ging ik mijn dorpsgenoot bij hem thuis opzoeken. Jan kreeg het in die periode knap lastig omdat hij toen nog niet zo lang geleden bij een jammerlijk auto-ongeluk zijn vrouw Maria De Roover had verloren. Niettemin diepte hij er plots een blikken doos boven met daarin de restanten aan foto's en krantenartikels die hem deden teruggrijpen naar de periode van zijn mooie wielerloopbaan. Vol nostalgie en gepaard gaande met een zelden geziene helderheid becommentarieerde hij iedere foto. Jan Storms ging nadat zijn wielercarriere ten einde was,werken bij het glasbedrijf Gaston Vanhove te Leuven en was daarna en tot aan zijn pensioen magazijnier bij Sanitair Vertommen in Putte. Al die tijd maakte Jan nog geregeld uitstappen met de fiets om de conditie niet helemaal kwijt te raken en tegelijkertijd zijn gezondheid te vrijwaren.
De uitvaartdienst zal op donderdag 12 september 2019 om 10 uur plaats hebben in de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand te Tremelo. Samenkomst met gelegenheid tot groeten in de kerk vanaf 9.45 uur.
Mijn oprechte deelneming aan de verwanten en familieleden van de overledene.
Bijgaande foto komt uit mijn archief en toont Jan Storms na zijn overwinning in een liefhebberswedstrijd te Sint-Katelijne Waver.
Alfons Volckaerts

Fotoalbum Jan Storms

 


  Afbeelding toevoegen