Norbert Callens

  

Voornaam:   Norbert
Achternaam:   Callens
Nationaliteit:  België
Geslacht:  
Werd:   80 jaar
Geboortedatum:   22-06-1924
Overleden  12-03-2005
Plaats van overlijden  Loppem (West-Vlaanderen), België

slider image slider image slider image

Voornaam:   Norbert
Achternaam:   Callens
Nationaliteit:  België
Geslacht:  
Werd:   80 jaar
Geboortedatum:   22-06-1924
Overleden  12-03-2005
Plaats van overlijden  Loppem (West-Vlaanderen), België

 

 Bevoegdheden

Professional 1945-1952

Uitslagen

Alle wedstrijden
Toon:

PloegenMemo(s)

Ex-wielrenner Norbert wachtte 45 jaar op gele trui


Norbert, intussen bijna 72 jaar, werd beroepsrenner in 1945. In zijn ploeg Mercier "koerste" Norbert samen met bekende wielrenners als Louison Bobet, Stan Ockers en Rik VanSteenbergen. In 1947 nam Norbert voor het eerst deel aan de Tour de France. "Lang duurde die eerste Tourervaring niet In de gevreesde rit over de Toumalet sukkelde ik in een ravijn. De struiken hebben mijn leven gered, maar met een ingedeukte schedel kon ik onmogelijk verder fietsen."

De twee daaropvolgende jaren waren een groter succes voor de sportieve Wakkenaar, met als hoogtepunt het veroveren van de gele trui in 1949. Dat gebeurde in de tweede etappe. "Ik won de rit van Brussel naar Boulogne-sur-Mer. Met z'n drieen kwamen we 6 minuten voor het peleton over de streep. De gele trui was van mij. Maar wat bleek. De vrachtwagen met alle materiaal en de gele truien stond in panne. De volgende morgen ben ik dan maar gestart in een geimpriviseerde gele trui die ik van een journalist gekregen heb", zegt Norbert.

De Wakkenaar verloor de trui na de volgende rit, maar kreeg nooit een officiele gele trui overhandigd. Tot 45 jaar later in 1994. "Toen was er terug een rit naar Boulogne-sur-Mer. De burgermeester van het stadje was het voorval van 1949 niet vergeten. De man wist mij te vinden en nodigde mij de dag van de rit uit naar Boulogne. Daar kreeg ik dan eindelijk mijn officiele gele trui uit handen van de Tour-directie. Ik heb er 45 moeten op wachten, maar het was de moeite waard. Er zijn niet veel die kunnen zeggen dat ze ooit een gele trui gedragen hebben", besluit Norbert.
Hugo Tack

Fotoalbum Norbert Callens

 

 

 


  Afbeelding toevoegen