Abdel-Kader Abbes

  

Voornaam:   Abdel-Kader
Achternaam:   Abbes
Nationaliteit:  Algerije
Geslacht:  
Werd:   81 jaar
Geboortedatum:   14-03-1914
Overleden  22-03-1995
Plaats van overlijden 


Voornaam:   Abdel-Kader
Achternaam:   Abbes
Nationaliteit:  Algerije
Geslacht:  
Werd:   81 jaar
Geboortedatum:   14-03-1914
Overleden  22-03-1995
Plaats van overlijden 

 

 Bevoegdheden

Professional 1936-1951

Uitslagen

Alle wedstrijden
Toon:

PloegenMemo(s)

Op 7 juli 1936 start Abdel-Kader Abbes als eerste ‘inheemse’ Algerijn in de Ronde van Frankrijk (eerder hadden al zogenaamde pied-noirs, Franse Algerijnen, deelgenomen).

Hij haalt Parijs als 42ste of voorlaatste, op bijna vijf uur van winnaar Sylvère Maes. Abbes’ deelname illustreert het succes van la petite reine (de kleine koninging, naast koning voetbal) in de Franse kolonie. Het optreden van Abbes ligt mee aan de basis van de oprichting van de ‘Vélo sport muzelman’, een Algerijnse school die na de Tweede Wereldoorlog haar zonen zou uitzenden.

Vijftien lange jaren en een wereldoorlog gaan voorbij voor Abbes terug opduikt in de Tour. In 1951 is hij het ouderdomsdeken van de ploeg ‘Afrique du Nord’, die op dat moment aan haar tweede Tour toe is. Een andere Abdel-Kader, ene Zaaf, had intussen hoge ogen gegooid in het wielerpeloton. In 1950 tekent Zaaf voor een van de meest legendarische opgaves in de Tourgeschiedenis: in volle ontsnapping neemt hij een bidon wijn aan, even later legt hij zich te rusten tegen een boom en wanneer hij wakker wordt rijdt hij het peloton in de tegenovergestelde richting tegemoet. In 1951 haalt Zaaf wel Parijs, wat van landgenoot Abbes niet kan gezegd worden


Website L’Oranie Cycliste. http://ancien.oraniecycliste.net/ (knipselarchieven zonder bronvermelding)


Jan Boesman

Fotoalbum Abdel-Kader Abbes


  Afbeelding toevoegen