Grenchen 12 februari 2023
Met de Keirin- en Madisonraces voor vrouwen en mannen werden de Europese baankampioenschappen in Grenchen succesvol afgerond.
In de keirin voor de dames waren de voorrondes al interessant en in de finale kwam niemand voorbij de Duitse Lea Sophie Friedrich. Ze won voor Emma Finucane uit Groot-Brittannië en Emma Hinze uit Duitsland. Na fotofinish werd Steffie Van Der Peet uit Nederland als 4e geklasseerd. In deze discipline zijn 21 vrouwen gestart.
De Nederlander Harrie Lavreysen domineerde de mannenscene. Ook zijn landgenoot Jeffrey Hoogland plaatste zich voor de finale. In deze mooie keirin finale leek het op een dubbele overwinning voor Nederland, maar de Fransman Tom Derache reed niet correct en hinderde Hoogland. Tom Derache werd door de UCI-jury naar de 6e plaats gedegradeerd. Harrie Lavreysen won, de Pool Patryk Rajkoski werd tweede en Jeffrey Hoogland werd ondanks de handicap derde. 21 coureurs stonden aan de start.
Het laatste hoogstandje waren de twee Madison-races. Bij de dames lieten de twee Britsen Katie Archibald (zij won de 20e EK-titel) en Elinor Baker geen steek vallen. Het duo won met een uurgemiddelde van 53.830 km/u over de raceafstand van 30 km. 2e plaats Frankrijk met Victoire Berteau/Clara Copponi 25 punten en Elisa Balsamo/Vittoria Guazzini Italië met 15 punten werden derde. Het duo Marit Raaijmakers/Maike Van der Duin uit Nederland werd 8e met 7 punten. Zwitserland met Aline Seitz/Michelle Andres volgde op de 9e plaats met in totaal 19 punten omdat ze beiden een ronde verloren.13 landen stonden aan de start.
Het was een spectaculaire Madison-race om de herentitel. De eindsprint met dubbele punten besliste de wedstrijd. Roger Kluge/Theo Reinhardt wonnen met 43 punten voor Simone Consonni/Michele Scratezzini met 34 punten. De Italianen kwamen in het laatste klassement zonder punten over de finish. Derde Frankrijk met Donavan Grondin/Benjamin Thomas. Het Nederlandse duo Yoeri Havik/Vincent Hoppezak kwam met 2 punten en het verlies van een ronde niet verder dan de 9e plaats. De twee Zwitsers Claudio Imhof/Luklas Rüegg hadden niets te maken met de uitslag van de race. De twee maakten de race niet af. De winnaars uit Duitsland Roger Kluge/Theo Reinhardt, wereldkampioenen in deze discipline, legden de 50 km af in 52:05 minuten, een uurgemiddelde van maar liefst 57.600 km/uur.
Een geweldig Europees kampioenschap met een enthousiast publiek is voor de 3e keer na 2015 en 2021 in Grenchen succesvol afgerond.