Robert Gesink (LottoNL-Jumbo) heeft de koninginnenrit in de Vuelta gewonnen. Voor vluchter Jan Bakelants bleek de etappe net een tikkeltje te lang. Quintana raakte niet uit de greep van Froome in een schitterende strijd tussen de favorieten op de mythische Col d'Aubisque, maar blijft wel leider.

Na de snipperdag gisteren jeukten er heel wat benen in het peloton. Een groep van 41, met onder meer Bakelants, Fraile en Gesink nam 5 minuten voorsprong. Maar over de drie beklimmingen werd die groep geleidelijk uitgedund.

Gesink, Elissonde, Silin, Bennett en Bakelants toonden zich de sterksten voorin en kampten op de Aubisque voor de ritzege. Maandag greep Gesink aan de Lagos de Covadonga nog net naast de ritzege, maar vandaag was het wel prijs. De Nederlander sprintte in de laatste hectometers Elissonde en Silin uit het wiel en stak zo de koninginnenrit op zak.

De ploegen van de klassementsmannen hadden op voorhand plannetjes gesmeed. Orica-BikeExchange stuurde gezanten op pad om Yates op te wachten in de finale. De Brit strandde op 39 seconden van Gesink, maar maakt een sprong in het klassement en belandt op de 4e plaats, vlak achter ploegmaat Chaves.

Movistar had 3 pionnen in de kopgroep, maar op de Aubisque had Quintana daar uiteindelijk niet veel steun aan. Toen Valverde al vroeg afhaakte, stond de rode trui er bovendien alleen voor. Hij lanceerde dan maar de ene aanval na de andere, maar Froome gaf geen krimp. Tussendoor deelde Contador een prik uit, maar hij liep meteen op een counter van de twee kemphanen.

Quintana en Froome bereikten in elkaars wiel de top, waardoor er in het klassement niets verandert aan het verschil van 54 seconden.

sporza.beMisschien ook interessant: