Jens Keukeleire heeft de 12e etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De renner van Orica-BikeExchange won na een indrukwekkend sprintje van een selectieve groep. Aanvaller Dries Devenyns stierf in het zicht van de laatste kilometer.

Op weg naar Bilbao leek het alsof Chris Froome snode plannen had gesmeed. Ploegmakkers Kennaugh en Lopez Garcia waren meegeglipt in de vlucht van de dag, waardoor Movistar vol aan de bak moest.

Maar nog voor de finale in het wielergekke Baskenland vatte het peloton de kopgroep bij de kraag. Het signaal voor Dries Devenyns om zijn geluk te beproeven op de laatste klim van de dag, 16 kilometer van de finish.

Devenyns knokte en ploegde en kon op een bepaald moment zwaaien met een bonus van 40 seconden. In de achtergrond roerden Hermans en Bakelants zich in het tegenoffensief.

Pas onder de rode vod werd Devenyns opgeslokt door een selecte groep. Keukeleire kwam er in de sprint met lange halen uit en degradeerde de tegenstand.

De vierde Belgische ritzege in deze Vuelta, de eerste triomf van Keukeleire in een grote ronde. De favorieten waren poeslief voor elkaar, waardoor het klassement ongewijzigd blijft.

sporza.beMisschien ook interessant: