Alejandro Valverde heeft een dubbelslag geslagen in de koninginnenrit in de Ruta de Sol. De Spanjaard van Movistar zegevierde solo op de top van de Alto Penas Blancas. In één moeite reed de Spanjaard van Movistar Tejay van Garderen uit de leiderstrui. Tim Wellens liet zich onderweg over vijf cols opmerken met een lange aanval, waarvan een deel alleen.

De organisatoren bewaarden het strafste voor het laatste. Met vijf cols (1x 3e categorie, 1x 2e categorie en 3x 1e categorie) lag de weg naar de eindwinst nog helemaal open.

Tim Wellens rook op de tweede col zijn kans en trok met de Spanjaard Ruben Fernandez en de Duitser Simon Geschke ten aanval. De drie kregen echter nooit veel voorsprong van de elitegroep in het peloton.

Op de voorlaatste col ging Wellens alleen, hij rondde de top met een kleine minuut op twee nieuwe achtervolgers - zijn landgenoot Jérôme Baugnies en de Ier Nicolas Roche. Die kwamen in de afdaling bij Wellens, maar wat later waren ze eraan voor de moeite.

In de aanloop naar de slotklim van eerste categorie probeerde Jelle Vanendert het even, maar zijn poging was rap voorbij. Op de demarrage van Valderde - 8 kilometer van de top - zat meer snee. Hij anticipeerde op een versnelling van eerst Moreno en daarna Nieve en sloeg snel een kloof van bijna een minuut. Van Garderen probeerde nog de bakens te verzetten met Mollema en Majka, maar beet in het zand.

sporza.beMisschien ook interessant: