Een renner uit een Nederlandse wielerploeg die niet van start mag in de Ronde van Italië. Na alle ellende in het peloton van de afgelopen jaren wijzen dan alle signalen vrijwel meteen in de richting van doping. Niets is minder waar, aldus dopingexpert Douwe de Boer van het Academisch Ziekenhuis in Maastricht. Hij acht de kans nihil dat de te lage cortisolspiegel van George Bennett duidt op het gebruik van verboden middelen.

Volgens De Boer is de situatie vergelijkbaar met die van Theo Bos in 2013. De sprinter mocht toen niet starten in de Ronde van Spanje vanwege een te lage cortisolwaarde. "Achteraf bleek dat te komen door zijn medicatie voor astma. Zijn lichaam reageerde anders daarop dan het geval is bij normale mensen. Bennet krijgt volgens mij diezelfde medicatie."

En achter die medicijnen moeten we niets zoeken, vindt De Boer. "Er zijn duizenden mensen die precies hetzelfde toegediend krijgen, maar wielrenners liggen natuurlijk onder een microscoop. De ploeg moet er wel kritisch naar kijken en de medicatie herzien."

Cortisol is een hormoon dat je in staat stelt om goed om te gaan met stress of een flinke inspanning. Bij een te laag gehalte heb je minder energie. "In theorie is dat een gezondheidsprobleem, maar niet acuut. Zeker niet bij wielrenners."

Vorig jaar mocht titelverdediger Chris Horner niet starten in Vuelta vanwege een te lage cortisolwaarde. De Amerikaan kampte met bronchitis en werd daarvoor behandeld met cortisonen, wat de oorzaak was van de lage waarde.

Tijdens de Dauphiné van dat jaar besloot Europcar de Fransman Pierre Rolland wel te laten starten, ondanks zijn te lage cortisolgehalte. Het kwam de Franse ploeg op veel kritiek te staan.

nos.nl



Misschien ook interessant: