Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) heeft de derde rit in de Ruta del Sol gewonnen. Op de slotklim naar Alto de Hazallanas was de Spanjaard overduidelijk de sterkste voor concurrent Chris Froome (Sky). Met nog twee ritten te gaan, neemt "El Pistolero" een goede optie op de eindzege.

Negen renners verzorgden de traditionele vroege ontsnapping. Bekendste namen voorin waren Pieter Jacobs (Topsport Vlaanderen-Baloise), Christophe Riblon (AG2R) en Marc de Maar (Roompot).

In het peloton waren het de jongens van leider Contador die het tempo bepaalden. Op zeventien kilometer van de streep was het negental er aan voor de moeite. Alles te herdoen op de slotklim naar Alto de Hazallanas.

Lang wachtte Contador niet om zijn slag te slaan. Gesteund door superknecht Ivan Basso gaf hij een snok aan het peloton. Niemand kon volgen en de Spanjaard trok er dan maar alleen van door. Froome was duidelijk een maatje te klein en liet begaan.

Al snel had Contador een voorsprong van een halve minuut. Froome kon de schade nadien wat herstellen en kwam nog terug tot op negentien seconden. Het achterwiel van Contador zag hij wel nooit meer terug. Een eerste mentale tik dus voor de Brit. Met nog twee ritten voor de boeg lijkt de eindzege van Contadar bijna een zekerheid.

sporza.beMisschien ook interessant: