Laurent Jalabert lijkt de volgende in het indrukwekkende rijtje die van zijn sokkel valt. De Franse sportkrant L'Equipe schrijft dat de tweevoudige groene trui ontmaskerd is als epozondaar in 1998.

L'Equipe heeft de bevindingen ingekeken van een parlementaire commissie die het dopinggebruik in het Franse wielrennen onderzocht heeft.

Zo doken in 2004 bij nieuwe dopingtesten op stalen uit 1998 verschillende positieve epotesten op. Volgens de onderzoekscommissie zijn er documenten die bewijzen dat het bij zeker één van die tests om een staal van Laurent Jalabert ging.

Jalabert reed in die beruchte Festina-Tour voor de Spaanse ONCE-ploeg. Overigens zou in bijna alle herteste stalen epo teruggevonden zijn. Dat was in 1998 nog onopspoorbaar.

Laurent Jalabert heeft nooit dopinggebruik opgebiecht. Hij won de groene trui in de Tour in 1992 en 1995. Dat jaar won hij ook de Ronde van Spanje. Na zijn carrière werd hij bondscoach van Frankrijk, maar daar stopte hij dit jaar mee. Hij raakte in maart ook zwaargewond toen hij tijdens een fietstocht werd aangereden door een auto.

sporza.beMisschien ook interessant: