Jef Scherens

     

Voornaam:   Jef
Achternaam:   Scherens
Nationaliteit:  België
Geslacht:  
Werd:   77 jaar
Geboortedatum:   17-02-1909
Geboorteplaats:  Werchter (Brabant), België
Overleden  09-08-1986
Plaats van overlijden  Leuven (Vlaams-Brabant), België

slider image slider image slider image

Voornaam:   Jef
Achternaam:   Scherens
Nationaliteit:  België
Geslacht:  
Werd:   77 jaar
Geboortedatum:   17-02-1909
Overleden  09-08-1986
Plaats van overlijden  Leuven (Vlaams-Brabant), België

 

 Bevoegdheden

Professional 1929-1951



Poeske: Zijn legendarische eindjump in de sprint. Precies een kattesprong, vandaar de naam Poeske. Reeds op jeugdige leeftijd scherpte hij zijn sprint aan in straatkoersen.



Uitslagen

Alle wedstrijden
Toon:

Ploegen



Memo(s)

Jef Scherens, geboren in Werchter op 17 februari 1909, wordt algemeen beschouwd als één van de beste baansprinters uit de wielerhistorie. Hij was een meester in het plaatsen van een laatste "katachtige laatste jump". Op jeugdige leeftijd scherpte hij zijn sprint in straatkoersen; hij had bovendien weinig training nodig om in vorm te komen. Hij debuteerde op 13 oktober 1929. Hij verzamelde 16 nationale en 7 wereldtitels naast een eindeloze rij Grote Prijzen. In 1938 verloor hij na jaren van hegemonie de WK-finale tegen Arie van Vliet. De revanche, een jaar later, ging niet door omdat de oorlog uitbrak. In 1947 behaalde hij zijn laatste wereldtitel. De eindstrijd tegen Gerardin kende zoveel incidenten dat geen huldiging plaatsvond en reed zijn laatste wedstrijd op 21 januari 1951 in Brussel. Zesdaagsen waren aan hem niet besteed. Na een optreden in die van Londen hield hij het verder voor gezien. Jef 'Poeske' Scherens overleed in 1986.
Website Rondom Leuven http://www.rondomleuven.be
In 1933 nam Jef Scherens vlieglessen van oud-oorlogspiloot Guldentops en kocht zich een vliegtuig,"Tipsy" genoemd.
Hij begon zijn verplaatsingen naar spurttornooien met zijn vliegtuig te maken. Wel was hij een vrij roekeloos piloot die de inhoud van zijn benzinetank nogal eens fout taxeerde met verschillende noodlandingen tot gevolg. Bij het uitbreken van WO II werd zijn Tipsy aangeslagen door de Duitsers. Jef was daarover zo kwaad dat hij zich wou laten inschrijven als vrijwilliger-gevechtspiloot. Hij werd echter geweigerd.
René Van Rompay
Als zoon van Jef moet ik wel enkele punten recht zetten:
Mijn vader zijn toenaam "Poeske" kwam van zijn moeder die hem haar "poeterke" noemde. In zijn geboortedorp Werchter was dat een kleine behendige en snelle geit. Toen hij later rond Brussel ging koersen wisten de supporters niet wat het was maar maakten er fonaal iets van dat er op trok nl poeske. Hij behaalde niet 23 nationale titels maar 16. 1 Nat kampioen bij de onafhankelijken en 15 bij de beroepsrenners. Zijn verplaatsingen naar tournooien maakte hij maar sporadisch met zijn vliegtuig. Het meer vermaak dan een verplaatsingsmiddel. En roekeloos was hij allerminst, in tegendeel hij nam wel een risico was was nooit roekeloos. Het feit dat hij een paar noodlandingen moest maken was omdat hij motorpech had en door de weersomstandigheden die plots veranderden een noodlanding moest maken. Dat hij zich zou opgegeven hebben als kandidaat vrijwilleger gevechtspiloot heb ik hen nooit horen vertellen.
Er worden nog meer dingen verteld die niet helemaal kloppen
Paul Scherens
Ik heb ooit de eer gehad om een paar woordjes met Mr Scherens te wisselen. Ik ben namelijk modelbouwpiloot en ergens in de jaren tachtig denk ik kwam er op een zondag iemand het vliegpleintje op ,toen in Haasrode industriepark. Die man vroeg mij of ik met mijn toestelletje nen tonneau kon maken zijnde een kurkentrekkerfiguur. Ik heb dat dan ook gedaan en nadien nog wat over en weer gepraat. Toen de man weg was kwam mijn maat naar mij toe en vroeg mij, weet je nu met wie je hebt staan praten? Met poeske Scherens, ja mensen dat moment zal ik nooit vergeten. Kleine toelichting nog, mijne maat woonde vroeger in de Mincklerstraat in Leuven en hij zou volgens zijn zeggen nog met poeske Scherens zijn dochter gefoefeld hebben. mijne maat noemde Robert Withof maar die is intussen ook overleden.

Roland

Roland Michiels
In de gemeente Rotselaar is een straat genoemd naar zijn bekendste inwoner. Jef Scherensstraat ligt in een nieuwe verkaveling.



Fotoalbum Jef Scherens

1932

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  Afbeelding toevoegen