Cor Blekemolen

     

Voornaam:   Cor
Achternaam:   Blekemolen
Nationaliteit:  Nederland
Geslacht:  
Werd:   78 jaar
Geboortedatum:   07-02-1894
Overleden  28-11-1972

slider image slider image slider image

Voornaam:   Cor
Achternaam:   Blekemolen
Nationaliteit:  Nederland
Geslacht:  
Werd:   78 jaar
Geboortedatum:   07-02-1894
Overleden  28-11-1972

 

 Bevoegdheden

Professional 1914-1935


Flying Dutchman: Vanwege zijn snelheid als stayer.

Bleekie:



Uitslagen

Alle wedstrijden
Toon:

Ploegen



Memo(s)

Uitgeroepen tot wereldkampioen de amateursstayers 02-08-1914.
Cor Blekemolen kreeg pas in 1958 een opvolger omdat het amateurnummer na de 1ste wereldoorlog in de ijskast werd gezet. De volgende dag 03-08-1914 brak de eerste wereldoorlog uit en werd het kampioenschap stil gelegd. Hierdoor kon niet iedereen de desbetreffende finale rijden.
Zijn laatste kampioenschap van Nederland in 1931: Jan Snoek was zijn gevaarlijkste concurrent. Cor's gangmaker Didier, toen hij eenmaal vooraan lag, zette er een "duivelse snelheid" in, dat Snoek hem onmogelijk kon aanvallen. Pas na afloop hoorde Cor, dat Snoek halverwege de strijd had gestaakt en dat Didier alleen zo hard had gereden om dat het dreigde te gaan regenen, wat overrijden van de wedstrijd zou betekenen. Drie uur later was het echter nog kurkdroog.
Heeft gereden over de hele wereld als "The Flying Dutchman". Is nog belangeloos en succesvol leider van de KNWU-stayersschool geweest. Met als beste resultaat drie van zijn pupillen in de finale van het WK voor amateursstayers. Met als winnaar Arie van Houwelingen

Uit een krantenstuk:
Tijdens de eerste wereldoorlog zijn er wielerwedstrijden gehouden op hometrainers in grote theaters. Er scheen hier aardig aan worden verdiend. Op een zekere dag benaderde Jaap Eden Cor Blekemolen. "Luister eens Bleek", zei hij, "ik heb een goede zaak aan de hand. We gaan voortaan zelf de wedstrijden op de rollen organiseren. Daar hebben we niemand voor nodig. Dat kost ons maar duiten.
Je kunt meedoen als compagnon zo je wilt. Met Jan van Gent, Guus Schillen en met mij. We huren de harmonie in Groningen; in dit gebouw is een zaal, waar zo'n 1800 mensen in kunnen. Dat wordt vast een succes. Knappe artiesten als Rika Davids en Maupie Staal doen ook mee. Per slot van rekening ben ik nog een geboren Groninger ook. Nou wat denk je ervan?" Cor was meteen gewonnen voor het plan. Was de grote Jaap Eden niet een unieke figuur, waar het hele land vol bewondering naar opkeek? Nee, Jaap Eden wist wat hij deed. Maar Groningen kwam niet opdagen. Groningen bleef thuis. Het "feest op hometrainers" in het gebouw van de harmonie werd een flop, een enorm fiasco. Na de vierde avond kon het hele gezelschap inpakken, was Cor Blekemolen in eens al zijn spaarduiten kwijt. Met de trein derde klas moest hij naar huis.
Dorus Pronk
Was zijn ganse leven, dus ook tijdens zijn actieve loopbaan, een zware sigarenroker.
René Van Rompay

Fotoalbum Cor Blekemolen

 

 

 


  Afbeelding toevoegen